FIOD doet inval in Usquert, legt beslag op 30 miljoen euro

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft in een onderzoek naar illegaal online gokken en witwassen voor tientallen miljoenen euro’s beslag gelegd.

Meerdere bronnen bevestigen dat het gaat om het bedrijf Simbat Entertainment Systems Ltd., gevestigd op de Seychellen. Dat is eigenaar van talloze goksites. Op deze sites konden klanten met een 0909-nummer inzetten doen.

Doorzoeking in het huis van Willie Ammeraal

Er zijn vier woningen en een bedrijfspand onderzocht. Vier mannen en een vrouw worden verdacht van betrokkenheid en het witwassen van inkomsten, maar ze zijn niet aangehouden. Een van hen is Willie Ammeraal uit Usquert.

Hij bevestigt dat hij verdachte is, maar stelt dat hij het onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet: ‘Ik was alleen softwareleverancier voor Simbat en ik heb niets illegaals gedaan.’

‘Ik denk dat dit een zwaar opgeblazen zaak is, en dat de FIOD zich voor het karretje heeft laten spannen van de kansspelautoriteit, die al heel lang in de clinch ligt met Simbat. Dat bedrijf is overigens al ruim anderhalf jaar geleden gestopt. En mijn eigen bedrijf nog veel langer geleden.’

Hij zegt de eigenaren van Simbat wel te kennen maar wil verder weinig over hen kwijt: ‘Het zijn geen Nederlanders en ze wonen buiten Europa.’

Mogelijk 50 miljoen omgezet

Het OM vermoedt dat de verdachten allerlei structuren hebben opgezet met vennootschappen om online gokspellen aan te kunnen bieden in binnen- en buitenland.

Zonder vergunning is dat strafbaar. Mogelijk is er tussen 2012 en 2017 zeker 50 miljoen euro omgezet, die deels zou zijn geïnvesteerd in onroerend goed.

De FIOD heeft naast administratie ook beslag gelegd op drie auto’s en op ruim 30 miljoen euro op bankrekeningen en onroerend goed in Nederland en daarbuiten.

Geen controle

De overheid bestrijdt illegaal gokken op internet, omdat er geen controle is op een eerlijke gang van zaken. Geldstromen en verdiensten blijven bovendien uit het zicht van de overheid.

FIOD

De FIOD wil geen commentaar geven op de publicatie van de betrokken bedrijven en personen.

Dit doek hing eerder in de tuin van verdachte Willie Ammeraal. Hij was namelijk boos op de gemeente vanwege de zogeheten ‘zonnepanelen-gate’.

Burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond afgebeeld als heks. (Foto: Martin Drent / RTV Noord)

Inwoners rond het Openluchtmuseum in Warffum en de Wadwerderweg in Usquert wonen namelijk in een beschermd dorpsgezicht.

De gemeente zat met de kwestie van zonnepanelen in de maag: aan de ene kant wou de gemeente Eemsmond graag duurzame energie stimuleren, maar dan wel zonder de aanblik van de karakteristieke panden te veranderen.

Willie Admiraal was boos dat onderzoekers van de gemeente met een drone over zijn huis vlogen en bij hem in de achtertuin kwamen om zijn zonnepanelen in kaart te brengen.

Kwestie van pot verwijt de ketel?

De gemeente Eemsmond wou niet op individuele gevallen ingaan, maar liet wel weten met het college en mogelijk ook de raad te praten over een mogelijke compensatie voor de legeskosten die gemeente naderhand wou innen.
‘De klachten over de nieuwe regels in het beschermde dorpsgezicht zijn als een tsunami over ons heen gekomen. Daar hadden we beter op in moeten spelen. We hebben nu een heel zorgvuldig proces doorlopen om dit probleem op te lossen. Bij mensen wiens zonnepanelen verwijderd moeten worden, is compensatie mogelijk.’

Betrouwbaar en geloofwaardig?

Deze inwoner van Usquert heeft een verleden van protesteren en andere mensen aanwijzen als boeman terwijl hijzelf dus lang niet alles netjes volgens de regels doet, of dit effect heeft op zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid is op dit moment niet te zeggen. Wanneer er meer nieuws is over deze zaak kun je het hier lezen, de veiligheid van online casino’s is immers erg belangrijk.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)