Wat is de kans dat je de hoofdprijs wint in de lotto jackpot?

Lotto Jackpot

Het is iets waar velen van dromen maar wat slechts een enkeling vergeven is; het winnen van de jackpot in de lotto. Wat is de kans dat je die zult winnen?

Iedereen heeft wel eens, tenminste één keer in het leven, gedroomd van het winnen van de hoofdprijs in de lotto. Maar de kans om die te winnen is klein. Het blijft, uiteindelijk, een gok en de winstkans is dus puur een kwestie van geluk en niet van handigheid of inzicht. Maar een zijn wat manieren om ‘geluk’ een handje te helpen.

Dat verlangen van mensen om, eenmalig, veel geld te winnen maakt dat de loterijen in staat zijn om prijzen van vele tientallen miljoenen euro’s te beloven. Hoe hoger de prijs, hoe meer deelnemers, hoe kleiner de kans op uitkering, maar hoe groter de winst.

Zo is het verstandig om nooit datgene te doen dat andere spelers ook doen. Zelfs al zou dat werken, dan nog moet je je winst delen.

Spelen met je geluksnummer zal de kans niet echt doen verhogen, maar stel dat de hoofdprijs op dat nummer valt, dan kun je zeker van een geluksnummer spreken.

Wanneer je echt fanatiek moeite wilt doen om te winnen dan is het moeite om eens te kijken welke cijfers en cijfercombinaties de winnende nummers waren in het verleden. Misschien kun je een patroon ontdekken of vaststellen welk nummer de ‘voorkeur’ geniet. Of je alsnog voor deze nummers moet gaat, valt echter te bezien. Tenslotte zijn ze al zo vaak getrokken dat het rechtvaardig is je af te vragen of daarmee de kans voor toekomstige trekkingen juist niet is afgenomen!

Euro Jackpot

Wanneer je twijfelt of je er verstandig aan doet succesnummers uit het verleden te kiezen dan kan het een uitdaging zijn om zelf je winstkansen te berekenen. Het zal de nodige inzet vergen, en je vele hoofdbrekens bezorgen, maar het kan de moeite waard zijn.

Maar ondanks alle inzet moet men, uiteindelijk, ook realistisch zijn. Hoe groter de prijs, hoe kleiner de winstkans. Zo toonde Professor Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen vorig jaar aan dat de kans om de hoofdprijs in de oudejaarstrekking van de Staatsloterij een kans was van slechts één op 49 miljoen. Volgens zijn berekeningen zou men, wanneer er elke 10 seconde een trekking zou plaatsvinden, ruim 15 jaar moeten meespelen voordat men de hoofdprijs zou winnen, statistisch gezien. Tegen een prijs van EUR 2 per ticket zou dat de EUR 12 per minuut zijn, EUR 720 per dag of ruim EUR 17 200 per dag zal dat aardig in de centen gaan lopen. Wanneer je voor deze methode zou kiezen dat zou je, tegen de tijd dat je de jackpot wint, ruim EUR 97 miljoen hebben uitgegeven. Is het je dat waard?

Zowel professor Koning als de organisaties achter de loterijen adviseren spelers om zich niet blind te staren op het winnen van de hoofdprijs. Ze zouden er beter aan doen om te spelen voor de kleinere prijzen. De spanning is net zo groot, maar de kans om te winnen is groter.

Deelnemen aan de loterij moet, uiteindelijk, vooral een spelletje blijven. Spelers die zich blindstaren op het grote geld, doen vaak mee voor andere redenen. Dat is niet altijd gezond en maakt de winstkans er ook niet groter op.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)