Wat is het goedkoopste data abonnement die je kan krijgen?

Image1 - Provider Logos

Heb je al een goede telefoon maar loopt je jaar contract af? Dan ben jij waarschijnlijk op zoek naar een goedkoop SIM only abonnement. Het probleem met de grote providers zoals KPN en T-Mobile is dat ze dit vaak niet zelf goedkoop aanbieden. Ze zijn meer gericht op het verkopen van belminuten en telefoons, om zo hogere tarieven te kunnen vragen. Dus bij wie ga je je dan aansluiten?

Kleinere providers hebben hetzelfde netwerk

Het handigst is om dan bij een kleinere provider aan te sluiten. Deze providers maken nogsteeds gebruik van hetzelfde netwerk van bijvoorbeeld KPN of T-Mobile, echter rekenen hun eigen tarieven en hebben hun eigen abonnementen. Doordat zij een andere samenstelling van abonnementen hebben kan het vaak zo zijn dat het goedkoper is om bij hun aan te sluiten dan bij de grote providers. Afhankelijk van wat jij wilt natuurlijk. Als je kijkt naar een nieuw abonnement moet je eerst besluiten wat voor jou belangrijk is, let daarbij op het volgende:

  • Hoeveel GB datagebruik wil je? Kijk je veel filmpjes en zit je vaak op Facebook via je 4g? Dan heb je waarschijnlijk meer data nodig, ongeveer 3GB of meer. Doe je dit niet of maar af en toe? Dan haal je het wel met minder 1-2GB per maand.
  • Hoeveel belminuten wil je? Moet je veel voor werk bellen, dan wil je waarschijnlijk veel belminuten of zelfs onbeperkt kunnen bellen. Maar als je niet veel moet bellen voor je werk, of je belt alleen af en toe met vrienden, dan maken belminuten je niet zo veel uit.
  • Hoeveel SMSjes wil je? Tegenwoordig gebruiken veel mensen SMS eigenlijk niet meer. Die rol is overgenomen door apps zoals WhatsApp, Telegram, of Messenger. Deze apps gebruiken data. SMSjes zijn echter vaak nog wel redelijk duur en maken een groot deel uit van je abonnement kosten.

Data Plan

Weinig belminuten & SMS maar veel Data

Als je absoluut geen belminuten wil hebben maar wel veel data, bijvoorbeeld 3GB. Dan kan je het beste nog bij T-Mobile blijven. Vaak kan je dan nog wel een abonnement afsluiten dat ongeveer op 15 euro per maand uitkomt, en krijg je er nog unlimited SMS bij.

Als je toch nog wat belminuten wil, bijvoorbeeld 100 minuten en 3GB data. Dan kan je het beste bij de kleinere providers zijn. Ben en youfone.nl hebben vaak abonnementen die nogsteeds onder de 20 euro zitten per maand.

Veel belminuten & SMS maar weinig Data

Als je maar 1GB data nodig hebt en onbeperkt wil kunnen bellen en SMS’en dan moet je ook bij de kleinere providers zijn. Vaak krijg je dit voor wel minder dan 15 euro per maand bij hun. Als je dat vergelijkt met dezelfde abonnementen bij KPN en T-Mobile dan zitten zij daar ruim boven.

Zoals je ziet is het vaak voordelig om toch bij de kleinere providers je SIM only abonnement te halen. Vergeet alleen niet dat als je langer klant bent bij dezelfde provider ze vaak aanbiedingen voor je hebben. Dus check altijd eerst bij je eigen provider of je niet een betere deal kan krijgen. Voor abonnement vergelijkingen ga naar bestemobielproviders.nl.

Image 2 - Consumentenbond cijfers

Vergeet niet dat sommige providers misschien wel goedkoper zijn, maar ook slechtere service hebben. Kijk naar de scores van verschillende providers door de consumentenbond.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)