Wat was het belangrijkste moment van voor de online goksector?

Wat was het belangrijkste moment van 2019 voor de online goksector?
Na 12 maanden van hoogtepunten en dieptepunten in online gokken, proberen we nu het belangrijkste moment van de industrie in 2019 te identificeren.

Herregulering van Zweden – Owain Vlaanderen

Hoewel de herregulering van Zweden op 1 dag plaatsvond op 1 januari, is het iets dat in de loop van het jaar een blijvende en onmiskenbaar significante impact heeft gehad. Als gevolg hiervan is Zweden maand na maand consistent in onze krantenkoppen verschenen, en om die reden zou het moeilijk zijn om voorbij de herregulering van de markt te kijken als het meest bepalende evenement van 2019.

Het belangrijkste effect van de herregulering is het creëren van een moeilijke werkomgeving voor degenen die afhankelijk zijn van de markt, met Zweedse kwesties die driemaandelijkse rapporten domineren.

Als we naar de meest recente handelsresultaten kijken, is de trend duidelijk te zien. Gaming Innovation Group (GiG) genereerde een omzet van € 30,2 miljoen ($ 33,5 miljoen) voor het derde kwartaal, een daling van 19% op jaarbasis, terwijl Kindred Group ook een daling van 2% leed tot £ 226 miljoen ($ 290 miljoen). Global Gaming beschreef ‘donkere tijden’, omdat de inkomsten van de operator met 76% daalden tot 60,3 miljoen SEK ($ 6,3 miljoen). Al deze bedrijven schreven de achteruitgang, althans gedeeltelijk, toe aan een moeilijke Zweedse markt.

Bovendien is de Zweedse Gokautoriteit (SGA) aan het einde van de kritiek na het uitdelen van een groot aantal waarschuwingen en boetes in de loop van 2019. Nadat de licentie van Global Gaming-dochter SafeEnt werd ingetrokken, beweerde Tobias Fagerlund, CEO van Global Gaming dat, door de herregulering van de markt te bespoedigen, was de SGA niet duidelijk genoeg geweest met zijn wetgeving. Ondertussen was Jesper Svensson, CEO van de Betsson-groep, het erover eens dat de SGA meer begeleiding moet bieden in het belang van de markt.

Hoewel we dit jaar een aantal belangrijke fusies en overnames hebben gezien met Flutter Entertainment en Caesars Entertainment, heeft het blijvende effect van Zweedse herregulering grote gevolgen gehad voor een aantal bedrijven die vertrouwen op de winstgevendheid en stabiliteit van de markt. Het is een intrigerend verhaal om het hele jaar door te zien ontvouwen en ik weet zeker dat we het het nieuwe jaar zullen blijven zien.

Vampires vs Wolves Gokkasten

Flutter Entertainment en Stars Group

Hoewel consolidatie de game-industrie al enkele jaren kenmerkt, kan ik me geen deal herinneren die zoveel prominente merken onder één paraplu bracht, net zoals de overname van Stars Group door Flutter Entertainment in oktober.

Jullie hebben allemaal de cijfers gehoord. De gefuseerde entiteit zou £ 3,8 miljard ($ 4,66 miljoen) aan pro-forma inkomsten voor 2018 hebben gegenereerd en zal een onderneming hebben met een waarde van ongeveer £ 11 miljard aan marktkapitaal.

Mijn eerste reactie betwijfelde of de Competition and Markets Authority later een probleem zou vinden met de deal – het is veel marktaandeel voor één organisatie, zowel in het VK als in de VS. Vervolgens moest men zich afvragen hoe dit soort deal van invloed was op William Hill, DraftKings en 888 Holdings?

Maar dat is precies waarom het voor mij het enige duidelijke moment was dat opvalt voor gamen in 2019. Het is niet overdreven om te suggereren dat er een echte schok op mijn bureau was toen het nieuws werd aangekondigd, terwijl de gevolgen ervan een diepgaande analyse vereisten. Misschien zagen sommigen het aankomen, maar voor de industrie en reguliere journalisten en masse kwam dit verhaal enigszins uit de lucht vallen.

Het was een historisch jaar voor gaming-fusies en overnames in het algemeen, met de overname van Caesars door Eldorado Resorts van $ 17,3 miljard die onmiskenbaar schokgolven over de markt verstuurde. Maar met de regionale aandachtspunten van die bedrijven, zal die deal (al enige tijd aan de orde gesteld) waarschijnlijk alleen op de korte termijn gevolgen hebben voor de Amerikaanse markt.

De fusie Flutter – Stars Group kwam uit het niets en veranderde de vorm van zowel de Britse als de Amerikaanse markt in een flits, waarbij Paddy Power, Betfair, PokerStars, Sky Bet, FanDuel, Fox Bet en meer werden gecombineerd. Je denkt misschien dat ik saai ben door alleen de merken op te sommen die bij de transactie betrokken zijn. Maar de deal is zo gigantisch, dat is alles wat ik echt moet doen om mijn keuze te rechtvaardigen.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)