Witwassen van geld met Lootboxes bij Valve

De belangrijkste zorg voor velen is het vinden en elimineren van gokactiviteiten die van invloed kunnen zijn op kinderen of tieners zoals het witwassen van geld met Lootboxes.

Loot Boxes worden als te veel op kansspelen beschouwd en zijn op verschillende gebieden verboden.

LootBoxes Nieuws

Onlangs kondigde een populaire game-ontwikkelaar aan dat ze strengere beperkingen voor LootBoxes gaan invoeren.

De game-ontwikkelaar, Valve, kondigde eind oktober aan dat ze beperkingen voor loot boxes zullen introduceren vanwege witwaskwesties. Volgens het bedrijf zullen alle nieuwe sleutels die tijdens het spel zijn gekocht niet langer verhandelbaar zijn in online communities, en zullen ze ook niet op die manier verhandelbaar zijn.

Dit laatste nieuws van de buitendoos komt kort nadat Britse toezichthouders hun gebruik als gokspeler bekritiseerden en er bij de regering op aandrongen om strengere wetten op buitendoos te implementeren. Destijds erkende de regering bezorgdheid over de loot boxes, maar koos ervoor om de aankoop van loot boxes niet te beperken. Nu maken ontwikkelaars zelf gedwongen wijzigingen in de loot boxes vanwege de angst dat deze boxen kunnen worden gebruikt voor het witwassen van geld.
 

Het witwassen van geld met Lootboxes wordt moeilijker

In het recente persbericht van Valve verklaarde het bedrijf dat vanaf nu alle sleutels die zijn gekocht voor het ontgrendelen van loot boxes gekoppeld blijven aan de account waarvan ze zijn gekocht. Dit betekent dat u deze sleutels niet langer kunt verhandelen in communities zoals Steam of ze met winst kunt verkopen.

Volgens de ontwikkelaar zijn alle sleutels die eerder zijn verkocht nog steeds onderworpen aan oude regels en zijn de nieuwe regels alleen van toepassing op toekomstige aankopen.

De belangrijkste reden voor de strengere regels voor loot box-sleutels is te wijten aan wereldwijde fraude-netwerken die sleutels gebruiken om hun activa te liquideren. Volgens Valve worden de meeste sleutels die momenteel beschikbaar zijn voor handel of verkoop geleverd door een frauduleuze bron. Met dit in gedachten heeft Valve strengere regels geïmplementeerd en gelooft dat het blokkeren van alle soorten verkopen en handelen het antwoord is.

valve steam lootboxes fraude

Niet het laatste witwas schandaal

Het lijkt erop dat Valve een paar klappen heeft gehad als het gaat om schandalen en dat dit slechts het nieuwste schandaal was om de ontwikkelaar te raken. Voordien was het bedrijf verbonden met goksites van derden die game skins gebruikten als een vorm van valuta voor gokken. Voordat dit werd stopgezet, genereerde de verkoop $ 5 miljard aan weddenschappen, en Valve werd verondersteld een aandeel te hebben ontvangen via Steam-transacties.

En slechts een paar maanden geleden maakte Valve het nieuws toen hun buitdozen ervan werden beschuldigd dat ze kinderen aanmoedigden om te gokken. Dit werd door de ontwikkelaar sterk betwist, omdat loot boxes niets meer zijn dan extra beloningen om het plezier in het spel te vergroten.

Met de nieuwe beperkingen is er hoop dat Valve de schandalen en het einde van het jaar positiever kan bedwingen.

valve steam lootboxes fraude Nederland

Valve Software Corporation is een softwarebedrijf, gericht op het maken van computerspellen, gevestigd in BellevueWashingtonGabe Newell heeft het bedrijf in 1996 opgericht. Valve werd vooral bekend door het spel Half-Life, dat miljoenen opbracht. Al gauw werd er aangekondigd dat er een vervolg kwam. Voor de distributie van zijn games heeft het bedrijf het programma Steam ontwikkeld. Valve ontwikkelde later in 2002 hun software Valve Anti-Cheat. Valve maakt spellen voor Windows (pc), Linux (Ubuntu), OS XXbox 360 en PlayStation 3. Door middel van het programma Steam worden er ook spellen voor Mac en Linux uitgebracht. Ter promotie van Steam was het spel Portal tijdelijk gratis te downloaden.

Loot boxes

In behendigheidsspellen duiken steeds vaker gokelementen op. De exponent van deze ontwikkeling zijn loot boxes, schatkistjes in games. Deze loot boxes zijn tijdens het spelen van een game te verkrijgen, soms zijn ze gratis, soms moet ervoor worden betaald. Er is geen invloed uit te oefenen op wat er in de schatkistjes zit. Soms is de inhoud alleen cosmetisch, soms helpt de inhoud bij het winnen van het spel.

Minderjarigen

De Kansspelautoriteit maakt zich zorgen over loot boxes. Minderjarigen mogen niet worden blootgesteld aan kansspelen: in aanraking komen met gokken wanneer hersens nog niet zijn volgroeid, levert vaak op latere leeftijd problemen op. Bovendien is het aanbieden van een kansspel zonder vergunning verboden.

Zie ook: ‘Gokelementen in games: dat moet je niet willen’ (interview met Anneke Goudriaan, bijzonder hoogleraar verslaving verbonden aan het Amsterdam UMC)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)